Wybór odpowiedniej porcelany gastronomicznej do restauracji, hotelu lub baru to niemałe wyzwanie. Zastawa w takich miejscach powinna wyróżniać się nie tylko ze względu na wygląd i estetykę, ale również powinna być wysokiej jakości i być odporna na wielokrotne używanie w trakcie dnia. Sprawdź, jak wybrać najlepszą porcelanę do Twojego lokalu.
Dlaczego warto wybrać porcelanę gastronomiczną?
W polskich restauracjach oraz barach posiłki spożywane są niezwykle często. Dlatego tak ważny jest dobór odpowiedniej zastawy, która będzie wyróżniała się jakością i wysoką odpornością na czynniki zewnętrzne. Przykładem takiego materiału jest porcelana gastronomiczna. To wyjątkowy surowiec łączący w sobie jednocześnie prostotę i ponadczasowe klasyczne formy z niezwykłą wytrzymałością i funkcjonalnością. Do lokali gastronomicznych najczęściej polecana jest biała porcelanowa zastawa o prostych kształtach, bez niepotrzebnych zdobień. Gładka porcelana nadaje się idealnie do częstego mycia w zmywarce. Dodatkowym atutem tego surowca jest jego uniwersalność – będzie on pasować do zdecydowanej większości wystrojów wnętrz.
Najważniejszą cechą porcelany gastronomicznej jest jej wyjątkowa odporność. Dzięki temu możliwe jest kilkukrotne codzienne mycie w zmywarce oraz regularne korzystanie z gastronomicznych wyparzarek. Wszystkie z wymienionych czynności nie wpłyną negatywnie na ten rodzaj porcelany, ponieważ jest ona znacząco grubsza niż jej tradycyjna odmiana. Dodatkowo talerze wykonane z tego surowca mają wzmocnione ranty, dzięki czemu są bardziej odporne na ukruszenia i innego rodzaju uszkodzenia.
Jak wybrać zastawę dopasowaną do konkretnego lokalu?
Wybierając zastawę z porcelany gastronomicznej, musisz zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Przede wszystkim naczynia powinny być wysokiej jakości. Nie warto iść na kompromisy, jeśli chodzi o ten aspekt. Dobra zastawa posłuży Ci przez wiele lat i nawet po tym okresie będzie prezentować się estetycznie. Kolejna, niezwykle ważna kwestia, to funkcjonalność całej zastawy. Jeśli nie dysponujesz zbyt dużą ilością przestrzeni do przechowywania naczyń, zwróć szczególną uwagę na to, czy wybierane przez Ciebie elementy mają opcję sztaplowania. Jest to nic innego jak możliwość pionowego ustawiania na sobie naczyń jednego na drugim. W ten sposób oszczędzisz dużo przestrzeni do przechowywania zastawy.
To, że wybrana porcelana gastronomiczna powinna pasować do charakteru i klimatu konkretnego lokalu, nie ulega wątpliwościom. Na rynku dostępnych jest wiele modeli, które pomimo wykorzystania klasycznej porcelany, potrafią zachwycać oryginalnymi formami i nietuzinkowym wykończeniem. Zastawa musi również współgrać z menu, które serwuje Twoja restauracja. Konkretne modele naczyń powinny być dopasowane do serwowanych dań. Takie podejście z pewnością docenią goście. Gdy zadbasz o najmniejszy detal, z pewnością nie zostanie to pominięte przez klientów, których zdanie ostatecznie ma największe znaczenie. Dlatego podczas wybierania zastawy gastronomicznej nie warto się spieszyć, lecz zwrócić uwagę na każdy z wymienionych powyżej aspektów.